Pravidelná kontrola a údržba bŕzd – kľúč k bezpečnej jazde.

Bezpečná jazda začína pri brzdách: Ako na ich pravidelnú kontrolu a údržbu?

by spravca

Predstavte si, že stláčate brzdový pedál a nič. Desivá predstava, všakže? Aby ste sa vyhli podobným situáciám, je dôležité venovať pozornosť brzdovému systému vášho vozidla.

Brzdy sú jednou z najdôležitejších súčastí každého vozidla. Zabezpečujú bezpečnú jazdu a dokážu zabrániť nehodám. Preto je pravidelná starostlivosť o brzdy nevyhnutná. V tomto článku vám prezradíme niekoľko jednoduchých krokov, ako sa o svoje brzdy starať a predĺžiť ich životnosť.

Aká je úloha a význam brzdového systému v automobile?

A nielen v automobile. Brzdy sú súčasťou taktiež motocyklov, poľnohospodárskych strojov a mnohých ďalších vozidiel, strojov a zariadení. Laik by povedal: brzdy brzdia. Ale aká je ich skutočná úloha?

  • Bezpečnosť: Brzdy sú kľúčové pre vašu bezpečnosť na cestách. Bez ich správneho fungovania by bolo veľmi ťažké, doslova nemožné efektívne zastaviť alebo spomaliť vozidlo v kritických situáciách, ako sú nepredvídané okamihy, rýchle zmeny smeru alebo jazda v nepriaznivých podmienkach.
  • Kontrola vozidla: Dobre fungujúce brzdy vám umožňujú udržať kontrolu nad vozidlom. To zahŕňa nielen bezpečné zaparkovanie auta, zastavenie pred semaforom alebo v dopravných zápchach, ale aj bezpečné brzdenie pri prejazde zákrutami alebo pri jazde po klzkých povrchoch.
  • Prevencia nehôd: Efektívne brzdy môžu zabrániť nehodám tým, že vám umožnia reagovať na nečakané prekážky alebo zmeny v cestných podmienkach. Včasné a správne brzdenie môže zabrániť kolíziám s inými vozidlami alebo prekážkami.
  • Zníženie opotrebenia iných súčastí vozidla: Funkčné brzdy môžu pomôcť predchádzať nadmernému opotrebeniu motoru a prevodovky, ktoré by mohli byť nadmerne zaťažené pri použití nesprávne alebo nedostatočne funkčných brzdových systémov.
  • Komfort jazdy: Kvalitné brzdy zaisťujú plynulé a pohodlné zastavovanie, čo prispieva k celkovému komfortu jazdy. Náhle alebo nevyrovnané brzdenie môže byť nepríjemné a stresujúce pre vodiča aj cestujúcich.

Ako funguje brzdový systém?

Viete, ako funguje brzdový systém automobilu? Keď stlačíte brzdový pedál, tlak z pedála sa prenesie cez brzdovú kvapalinu na všetky kolesá. Na kolesách sú brzdové doštičky, ktoré sa pritlačia k rotujúcemu kotúču. Trenie medzi doštičkami a kotúčom spôsobí, že kolesá sa začnú spomaľovať a nakoniec sa zastavia.

Čo je čo?

  • Brzdová kvapalina: Je špeciálna kvapalina, ktorá prenáša tlak z pedála na kolesá.
  • Brzdové doštičky: Sú vyrobené z materiálu, ktorý sa rýchlo zahreje a vytvorí veľké trenie.
  • Brzdový kotúč: Je to kovový disk pripevnený na koleso, o ktorý sa trú brzdové doštičky.

Základná starostlivosť o brzdy

Brzdový systém je komplexný systém, kde musí klapať každá súčasť. Základnú starostlivosť o brzdy môžete vykonať sami, ide o jednoduché úkony. Majte však na pamäti, že ak sa na to necítite alebo nemáte dostatok skúseností, je lepšie obrátiť sa na odborníka.

Pravidelná kontrola brzdovej kvapaliny

Skontrolujte hladinu brzdovej kvapaliny a jej stav. Ak je brzdová kvapalina zakalená alebo znečistená, mali by ste ju vymeniť. Na nádržke na kvapalinu sú značky “Min” a “Max”. Kvapalina by mala byť medzi týmito značkami. Ak je pod značkou “Min”, je potrebné doplniť. Skontrolujte brzdovú kvapalinu aspoň raz za pár mesiacov alebo pri každej výmene oleja.

Kontrola brzdového systému na netesnosti

Skontrolujte, či pod autom nie sú mokré miesta alebo kvapky tekutiny. Ak vidíte nejakú kvapalinu, môže to byť brzdová kvapalina, čo znamená, že systém môže byť netesný.

Príčinou úniku môžu byť aj opotrebované alebo prasknuté hadice, ktoré vedú od hlavného brzdového valca ku kolesám. Ak nájdete podozrivé miesto, utrite ho čistou handrou a nechajte auto stáť niekoľko minút. Ak sa fľak znova objaví, je to jasný znak netesnosti.

Kontrola brzdových doštičiek a kotúčov

Pravidelne kontrolujte opotrebenie brzdových doštičiek a kotúčov. Niekedy stačí vizuálna kontrola cez kolesá, lepšie je, keď pneumatiky zložíte, aby ste sa dostali priamo k brzdovému systému.

Tip: Vedeli ste, že aj o pneumatiky sa môžete starať a používať na ne impregnačný sprej na predĺženie životnosti?

Ak sú doštičky opotrebované (zvyčajne menej než 3 mm hrúbky), je potrebné ich vymeniť. Skontrolujte, či na kotúčoch nie sú hlboké ryhy, praskliny alebo iné poškodenia. Ak sú kotúče výrazne zhrdzavené alebo zdeformované, mali by sa vymeniť.

Nakoniec pomocou prsta alebo špachtle skontrolujte medzeru medzi brzdovými doštičkami a kotúčom. Ak je medzera príliš veľká, môže to znamenať opotrebovanie doštičiek.

Pozorujte zvuky a vibrácie

Zamerajte sa na zvuky, keď stlačíte brzdový pedál. Hľadajte:

  • Pískanie
  • Škrípanie
  • Hučanie

Keď brzdíte, sledujte, či cítite vibrácie na volante alebo pedáloch. Zastavujte z rôznych rýchlostiach a odsledujte, či sa zvuky alebo vibrácie menia. Ak sa zvuky alebo vibrácie opakujú, môže to znamenať problém.

Údržba brzdových strmeňov

V tomto kroku je opäť potrebné, aby ste zložili kolesá z auta. Hľadajte známky hrdze alebo korózie na strmeňoch, pretože to môže ovplyvniť ich funkčnosť. Skontrolujte, či okolo strmeňov nie sú žiadne stopy po úniku brzdovej kvapaliny. Únik brzdovej kvapaliny môže viesť k zníženému brzdovému výkonu. 

Skontrolujte tiež, či sú všetky tesnenia na strmeňoch neporušené. Poškodené tesnenia môžu spôsobiť únik brzdovej kvapaliny. Skúste jemne zatlačiť na brzdové doštičky. Ak sa ľahko nevracajú späť, môže to znamenať, že sú zaseknuté piesty.

Dodržiavanie odporúčaných intervalov výmeny

Dodržiavanie odporúčaných intervalov výmeny brzdových doštičiek a brzdovej kvapaliny je veľmi dôležité pre bezpečnosť a správne fungovanie vozidla. Brzdové doštičky sa opotrebúvajú v závislosti od jazdných podmienok a štýlu jazdy, preto je dôležité pravidelne kontrolovať ich stav.

Rovnako aj brzdová kvapalina by sa mala meniť v odporúčaných intervaloch, pretože môže absorbovať vlhkosť, čo znižuje jej účinnosť a môže viesť k problémom s brzdovým systémom.

Pravidelná odborná prehliadka

Pravidelná kontrola bŕzd je neoddeliteľnou súčasťou starostlivosti o vaše auto. Aj keď sa vám zdá, že brzdy fungujú bezchybne, odborník môže odhaliť skryté problémy, ktoré by mohli ohroziť vašu bezpečnosť a bezpečnosť ostatných účastníkov cestnej premávky.

Nechajte si brzdy skontrolovať odborníkom aspoň raz ročne alebo pred dlhšími cestami. Pravidelná kontrola bŕzd vám umožní jazdiť s väčšou istotou a zníži riziko nehody spôsobenej zlyhaním bŕzd.

Jazdite s ohľadom na brzdy

Snažte sa brzdiť plynulo a postupne. Ak to situácia dovolí, začnite brzdiť skôr, aby ste nemuseli prudko šliapať na brzdový pedál. Takéto šetrné zaobchádzanie s brzdami predĺži ich životnosť a ušetrí vám náklady na opravy.

Ďalšie tipy na šetrné brzdenie:

  • Udržujte bezpečnú vzdialenosť od auta pred vami: Ak budete mať od vozidla pred sebou dostatočný odstup, budete mať viac času zareagovať a nebudete musieť prudko brzdiť.
  • Predvídajte situáciu: Snažte sa predvídať, čo sa môže na ceste stať a prispôsobte tomu svoju rýchlosť.
  • Brzdite motorom: Pri zjazdoch dolu kopcom alebo spomaľovaní “brzdite motorom”, čím ušetríte brzdy. To znamená spomaľovanie znížením rýchlosti a zmenou prevodového stupňa, aby ste znížili záťaž na brzdách.

Aké sú najčastejšie príznaky opotrebovaných bŕzd?

Opotrebované brzdy môžu predstavovať vážny bezpečnostný problém, a preto je dôležité vedieť rozpoznať príznaky ich opotrebenia. Tu sú najčastejšie varovné signály:

  • Zvuky pri brzdení: Škrípanie, pískanie alebo vŕzganie pri brzdení môže signalizovať opotrebované brzdové doštičky.
  • Vibrácie pri brzdení: Vibrácie volantu alebo pedálu brzdy môžu byť spôsobené zdeformovanými brzdovými kotúčmi. Brzdové kotúče môžu byť tiež nevyvážené alebo deformované
  • Mäkký brzdový pedál: Mäkký alebo prepadávajúci brzdový pedál môže signalizovať únik brzdovej kvapaliny alebo iné problémy s brzdovým systémom. Únik brzdovej kvapaliny môžete včas spozorovať aj pri pravidelnej údržbe podvozku. Viete, ako postupovať pri umývaní podvozku auta?
  • Dlhšia brzdná dráha: Ak potrebujete dlhšiu dráhu na zastavenie vozidla, môže to znamenať, že brzdy sú opotrebované. Tiež to môže signalizovať nedostatočný objem brzdovej kvapaliny alebo iné problémy brzdového systému.
  • Zápach spáleniny: Zápach spáleniny pri brzdení môže byť spôsobený prehriatými alebo opotrebovanými brzdovými doštičkami.
  • Viditeľné známky opotrebenia: Ak sa pozriete na brzdové doštičky cez kolesá a všimnete si, že sú veľmi tenké alebo poškodené, mali by ste ich čo najskôr vymeniť. Skontrolujte brzdové kotúče na známky opotrebenia, skorodovania alebo prasklín.

Na záver

Bezpečné brzdy sú základom bezpečnej jazdy. Nečakajte, kým sa objavia problémy, a venujte dostatočnú pozornosť pravidelnej starostlivosti o brzdový systém. Pamätajte na pravidelnú kontrolu a neváhajte vymeniť opotrebované súčiastky včas.

Ak si nie ste istí, ako správne skontrolovať brzdy, obráťte sa na odborníka. Pravidelné servisné prehliadky zahŕňajú aj kontrolu brzdového systému, takže využite túto možnosť. A nezabudnite, že prevencia je vždy lacnejšia ako následná oprava.

Autor: Eva Dedinská

 

 

You may also like